Tel: 0412 47 46 66

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Waarschijnlijk bekijkt u deze website vanaf uw computer, mobiele telefoon, tablet, laptop of een ander elektronisch apparaat. Wij hoeven u niet uit te leggen hoe belangrijk elektriciteit is.
De prijs die u voor elektriciteit betaalt is altijd afhankelijk van de productieprijs, een inkoopprijs die u niet kunt beïnvloeden. Wat u wel kunt doen is uw eigen elektriciteit opwekken.

Het opwekken van energie met zonnepanelen kent vele voordelen. Met behulp van slechts een aantal panelen kunt u (deels) in uw energiebehoefte voorzien. Daarnaast heeft het omzetten van zonlicht in elektriciteit door middel van zonnepanelen nog een aantal andere belangrijke voordelen:

2 Zonnepanelen png
Zonnepanelen beeldmerk

Voordelen zonnepanelen

  • Zonnepanelen zijn zeer milieuvriendelijk, zonnepanelen zetten zonlicht namelijk om in elektriciteit zonder CO2 uit te stoten.
  • Met onze zonnepanelen kunt u de door u opgewekte energie direct gebruiken, waardoor u bespaart op uw eindafrekening.
  • Afhankelijk van het aantal panelen en uw verbruik kunt u jaarlijks tientallen tot honderden euro’s besparen.
  • Door onze zonnepanelen bent u minder afhankelijk van de stijgende energietarieven van uw energieleverancier.

Ongebruikte energie

Alle, met onze zonnepanelen opgewekte, ongebruikte elektriciteit wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Zo kunt u uw eigen elektriciteit weer gebruiken wanneer u zelf geen energie opwekt (bijvoorbeeld ’s avonds en ’s nachts). U kunt, in tegenstelling wat veel mensen denken, uw opgewekte energie niet terugverkopen aan uw energieleverancier; uw energieleverancier saldeert namelijk. Salderen houdt in dat de prijs die u voor uw opgewekte energie krijgt dezelfde prijs is als wat u voor de elektriciteit betaalt. Meer energie produceren met zonnepanelen dan dat u verbruikt is, in tegenstelling tot wat andere bedrijven zeggen, niet aan te raden. Wilt u meer weten over de voorwaarden van of salderen zelf, kijk dan hier.

Wat is een zonnepaneel

U kunt energie genereren door middel van een PV-systeem (Photo Voltaic system). De omzetting van licht naar elektrische spanning heet een fotovoltaïsche reactie. Een PV-systeem bestaat uit een omvormer, bekabeling en een verzameling van panelen, die zelf weer een verzameling van cellen zijn. Dit kunnen monokristallijn en polykristallijn cellen zijn.

Monokristallijn en polykristallijn cellen

Het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn cellen heeft betrekking op de structuur van het silicium.

Bij monokristallijn cellen bestaat de hele cel uit één siliciumkristal en bij polykristallijn cellen bestaat de cel uit meerdere siliciumkristallen. De belangrijkste grondstof voor siliciumkristallen is zand. Dit komt het meeste voor op aarde en is onuitputtelijk, evenals zonne-energie. Daarom valt zonne-energie onder duurzame energie en dat maakt zonne-energie de perfecte oplossing. Monokristallijn panelen zijn kleiner dan polykristallijn panelen. Zo heeft u dus minder monokristallijn panelen nodig dan polykristallijn om dezelfde opbrengst op te wekken. De prijs van de monokristallijn panelen ligt iets hoger. U heeft minder oppervlakte nodig om hetzelfde rendement te behalen als de polykristallijn panelen. Wanneer u een beperkt oppervlakte tot uw beschikking heeft kunt u beter kiezen voor monokristallijn panelen, wanneer een tekort aan oppervlakte niet van toepassing is kunt u gebruik maken van polykristallijn panelen. Gekeken naar gehele plaatje is het rendement gelijk. Wij kunnen u natuurlijk altijd adviseren welke panelen voor u de beste oplossing zijn.

Mono kristallijn paneel Structuur van een monokristallijn paneel Poly kristallijn paneel Structuur van een polykristallijn paneel

Hoe werkt een zonnepaneel

Wanneer zonlicht op silicium valt, absorbeert het silicium een deel van de lichtenergie. De rest van het zonlicht warmt het silicium slechts op. De atomen waaruit silicium bestaat, veranderen als ze die lichtenergie opnemen; negatieve deeltjes die normaal bij de atomen blijven (elektronen), kunnen dan vrij gaan bewegen. Er ontstaat tussen de twee lagen silicium elektrische spanning, vergelijkbaar met de plus- en minpool van een batterij. Als de voor- en achterzijde van de siliciumlaag (de plus- en minpool) vervolgens met elkaar worden verbonden, verplaatsen de negatief geladen deeltjes zich en gaat er stroom lopen. Bovenop de siliciumcellen ligt daarvoor een fijn metalen lijntjespatroon (zilver). Dit is verbonden met de achterzijde van de siliciumlaag, waar aluminium met zilver is aangebracht. Deze gaan naar een verzameldoos en hierop zijn 2 kabels aangesloten. Een met een pluspool de ander met een minpool. Deze kabels worden in het geval van meerdere panelen aan elkaar verbonden (strings) en worden hierna samen aangesloten op de omvormer.

Hoe werkt een omvormer

Daarna moet de omvormer aan het werk. De spanning van een zonnecel is namelijk te laag om bruikbaar te zijn: slechts een halve Volt. Bovendien is dat gelijkstroom, terwijl het elektriciteitsnet wisselstroom kent (230 Volt). Door veel zonnecellen in serie te schakelen, neemt de spanning toe, afhankelijk van het type paneel. De omvormer maakt er vervolgens 230 Volt wisselstroom van. Door middel van een kabel vindt de aansluiting op het elektriciteitsnet plaats, dit gaat via een stopcontact of stoppenkast. Het gebruik van een stopcontact of stoppenkast is afhankelijk van de grootte van het systeem.

Zonnepaneel:
De cellen in een zonnepaneel zetten zonlicht om in een gelijkstroom.
Omvormer:
U heeft een omvormer nodig om deze gelijkstroom om te zetten naar een wisselstroom die u naar de meterkast doorstuurt.
Meterkast:
De omvormer wordt op een vrije groep in de meterkast aangesloten en u kunt de stroom direct gebruiken en uw overschot terugleveren aan het openbare net.
Stopcontact:
Alle zelf opgewekte energie kan direct worden gebruikt door uw apparaten zonder dat hier extra aanpassingen voor nodig zijn.
4 kwadrant meter:
Deze meter is nodig om bij te houden hoeveel energie u teruglevert en opneemt van het openbare net.
Openbare net:
U parkeert alle "teveel" opgewekte energie op het openbare net zodat u deze weer kunt gebruiken wanneer u zelf geen energie opwekt.

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen vergen nauwelijks onderhoud. Het is voldoende om een jaarlijkse schoonmaak (informeer naar de mogelijkheden) en controle uit te voeren om zeker te zijn dat alle onderdelen goed werken en de panelen nog goed vastzitten. Onze systemen hebben daarvoor een lampje dat waarschuwt wanneer een paneel niet goed functioneert. Regen zorgt ervoor dat vogelpoep, bladeren en ander vuil van de panelen afspoelt. Alleen als de panelen staan opgesteld in een omgeving waar u last heeft van algengroei of nabij een treinspoor, drukke snelweg of zware industrie, is jaarlijkse reiniging nodig.

Daarnaast kunnen wij het systeem ook voor u installeren. Wanneer u een vrijblijvende offerte aanvraagt kunt u aangeven of u zelf wilt installeren of dat u wilt dat wij dit voor u regelen.

Logo ecodome png